Trägolv

Ett levande material

Det är en hel del att tänka på innan man lägger in ett nytt trägolv.

Man måste kontrollera så att undergolvets planhet. Är det ojämnheter större än 3 mm vid 2 m mätlängd, måste man först och främst jämna ut undergolvet. Hur man gör det beror på vad det är för underlag. Ibland kan man välja och flytspackla och ibland skruvar man dit en ny golvspånskiva. Vi kan hjälpa dig med tips och råd om vad som är bäst i just din konstruktion.

Har man ett undergolv som består av nygjuten betong, lättbetong, betonggolv direkt på mark, krypgrund eller golv med golvvärmesystem (får ej överstiga 27 grader Celsius) ska man lägga Kährs Tuplex innan trägolvet. Kährs Tuplex kan man kalla en kombination av åldringsbeständig polyetenfolie och grålumppapp som fungerar som både fuktskydd och stegljudsdämpare.

När det väl är dags att lägga in sitt nya fina trägolv så ska man tänka på att trägolv är gjort av levande material och att det rör på sig. Därför ska man i exempelvis långsmala rum lägga golvet i rummets längdriktning.
Golvet rör sig med varierande luftfuktighet, och därför rekommenderas det en rörelsefog på 10 mm vid väggar och fasta föremål så som trappor, pelare, dörrkarmar etc.

Det är lättast att börja i ett hörn och att lägga brädorna med notsidorna ut mot rummet. Man lägger en rad i taget och den sista biten som man sågar bort på rad 1 börjar man med på rad 2. Tänk bara på att det brädornas ändskarvar rekommenderas att förskjutas med 500 mm. När man lagd ungefär tre rader kan man justera golvets avstånd mot väggarna med hjälp av väggdistanskilar. Sedan är det bara att fortsätta.

Tycker du att det låter krångligt eller vill Ni inte fundera på allt som bör tänkas på? Då hjälper vi Er gärna med tips och råd eller hjälper vi Er att in Ert nya trägolv!

Vi har hela Kährs sortiment och duktiga inredningskonsulter och snickare som kan hjälpa Er, oavsett om ni bor i Nybro, Emmaboda, Kalmar eller på Öland.

Välkomna!